Νοσοκομείο Hadassah: Η τεχνολογία σώζει ζωές και μειώνει τον προϋπολογισμό

Νοσοκομείο Hadassah: Η τεχνολογία σώζει ζωές και μειώνει τον προϋπολογισμό

Εντυπωσιακά αποτελέσματα έφερε η συνεργασία μεταξύ του κολοσσού της τεχνολογίας Intel (τμήμα Ισραήλ) με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ, ως προς την αποδοτικότητα των χειρουργείων του Νοσοκομείου και κατ’ επέκταση την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Το Νοσοκομείο συνεργάστηκε, από το 2012, με τη διεθνή εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών ηλεκτρονικών υπολογιστών Intel, η οποία με τη χρήση προγράμματος βασισμένου στη θεωρία του Awareness Effect, κατάφερε -μεταξύ άλλων- να μειώσει τις ακυρώσεις επεμβάσεων στα 23 χειρουργεία του Νοσοκομείου. Δηλαδή αύξησε την αποδοτικότητα του προσωπικού του Νοσοκομείου, χωρίς την αύξηση του προϋπολογισμού του.

 

Πρωτίστως, η ομάδα της Intel πήρε συνεντεύξεις από το προσωπικό των χειρουργικών τμημάτων του Hadassah. Αρχική πρόκληση ήταν η καταγραφή απλών στατιστικών, όπως το κατά πόσο μια επέμβαση ξεκίνησε στην ώρα της και πόσος χρόνος απαιτήθηκε μέχρι και την επιστροφή του ασθενή στον θάλαμο νοσηλείας του. Ο δρ Yoram Weiss, επικεφαλής αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο Hadassah, δήλωσε ότι καταγράφοντας τους αριθμούς, το προσωπικό απέκτησε μια πραγματική εικόνα ως προς την αποδοτικότητα του τμήματός του. “Το γεγονός ότι παρακολουθείτο η πρόοδος των διαφόρων τμημάτων, από μόνο του είχε θετική επίδραση”, είπε η Liz Ghazi, υπεύθυνη Προγράμματος  Υγειονομικής Περίθαλψης της Intel, τώρα μονίμως απασχολούμενη στο Hadassah στο πρόγραμμα συνεργασίας. «Ανακαλύψαμε ότι μόλις μετρήσεις τα πράγματα, χωρίς να κάνεις τίποτα, βελτιώνεσαι. Είναι το Awareness Effect» σημείωσε. Πράγματι, η επίγνωση (awareness) προφανώς οδηγεί σε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

 

Από τον Δεκέμβριο του 2012, το πρόγραμμα μείωσε κατά το ήμισυ τη λίστα των ασθενών που χρειαζόταν να περιμένουν για να μπουν στην αίθουσα ανάνηψης, τα εξιτήρια από τμήματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυξήθηκαν κατά 48%, οι ακυρώσεις χειρουργικών επεμβάσεων μειώθηκαν κατά 28% και ο αριθμός των επεμβάσεων σε μία μέρα αυξήθηκε κατά 5,4%. Δηλαδή, το Νοσοκομείο αύξησε σημαντικά την απόδοσή του, χωρίς να αυξήσει το προσωπικό του.

 

Ακολούθησαν κι άλλες αλλαγές προς το καλύτερο, συμπεριλαμβανομένης και δραστικής αλλαγής στον κύκλο των απεικονιστικών εξετάσεων (ακτινολογικών, υπερήχων κλπ). Στους πρώτους πέντε μήνες του 2013, επιτεύχθηκε 50% μείωση στις αξονικές τομογραφίες και 30% μείωση σε υπερήχους για νοσηλευόμενους ασθενείς και επείγοντα περιστατικά. Επίσης, ένα νέο πρόγραμμα διασφάλισης ποιότητας μείωσε κατά 60% τα περιστατικά CLABSI (Λοιμώξεις του αίματος από το σημείο εισόδου του κεντρικού καθετήρα) στα 11 τμήματα εντατικής θεραπείας. «Η Intel έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε», εξηγεί ο Itsik Kara, επικεφαλής του νοσηλευτικού τμήματος  του χειρουργείου. «Μόνο το γεγονός ότι ο πρώτος ασθενής της ημέρας βρίσκεται στο χειρουργείο στην ώρα του, στις 7.40 π.μ., μοιάζει σαν να προσθέσαμε άλλο ένα χειρουργείο, το οποίο θα μας κόστιζε 10 εκατομμύρια σέκελ (περίπου €2 εκατ.)».

 

Ένα άλλο μέρος του προγράμματος απευθύνεται στους συγγενείς των ασθενών και την καλύτερη ενημέρωσή τους, με την αποστολή μηνυμάτων SMS στα κινητά τους τηλέφωνα για την έναρξη και τη λήξη της επέμβασης, καθώς και τη μετακίνηση των ασθενών σε άλλα τμήματα του Νοσοκομείου.

 

 

Πηγή: ‘How Intel is saving lives at Hadassah Hospital’, Ilene Prusher. (Ha’aretz, 23/06/2013) www.haaretz.com/news/features/how-intel-is-saving-lives-at-hadassah-hospital.premium-1.531416

 

 

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah (www.hadassah-med.com) των Ιεροσολύμων είναι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα νοσοκομειακά κέντρα αλλά και κέντρα ιατρικής έρευνας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Παρέχει ιατρική περίθαλψη και θεραπεία σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, από όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο. Μεγάλος αριθμός ασθενών από την Κύπρο και την Ελλάδα επισκέπτονται το Hadassah για διάγνωση ή για θεραπείες, πολλές από τις οποίες προσφέρονται μόνο από το νοσοκομείο αυτό.

 

Ο ιατρικός οργανισμός iMER (www.imer.biz) είναι το διεθνές γραφείο ασθενών του Νοσοκομείου Hadassah. Η iMER, σε συνεργασία με το Hadassah, προσφέρει υπηρεσίες αξιολόγησης της κατάστασης ενός ασθενούς, ετοιμασίας σωστού ιατρικού πλάνου και παραπομπής στο ανάλογο τμήμα του Hadassah.

 

Leave A Response