Ιδρύεται εταιρεία για την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας

Ιδρύεται εταιρεία για την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας

Τροπολογία, με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ιδρύουν την «Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας ΑΕ» (ΕΑΕΑΠ ΑΕ), κατέθεσαν οι υπουργοί οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στην Βουλή.

Η τροπολογία, που εντάσσεται στο νομοσχέδιο «Κώδικας Κοινωφελών Περιουσιών, Σχολαζουσών Κληρονομιών και λοιπές διατάξεις», αναφέρει ότι η ΕΑΕΑΠ έχει αποκλειστικό σκοπό «την διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση των ακινήτων επί των οποίων διατηρεί περιουσιακά δικαιώματα ή των οποίων ασκεί την διοίκηση και διαχείριση η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ή νομικά πρόσωπα ή φορείς που υπάγονται στη δικαιοδοσία της», ενώ στο δεύτερο άρθρο δίνεται η δυνατότητα να διευρυνθεί ο κατάλογος των ακινήτων με την ακίνητη περιουσία Μητροπόλεων, Ενοριών, Μοναστηριών, Αποστολικής Διακονίας, ΤΕΚΕ κ.α. εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη τους.

Το μετοχικό κεφάλαιο του ΕΑΕΑΠ είναι 300.000 ευρώ και το 50% ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο ενώ το υπόλοιπο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Στο μισό θα μοιράζονται και τα έσοδα από τυχόν αξιοποίηση.

Το ΔΣ της εταιρίας θα είναι 5μελές : ένα μέλος οριζόμενο από το υπ. Οικονομικών, ένα από το υπ. Παιδείας και τρία από την Αρχιεπισκοπή. Επίσης, ως πρόεδρος πρέπει να εκλεγεί ένα από τα τρία πρόσωπα που ορίζει η Αρχιεπισκοπή.
Σύμφωνα με το άρθρο 5, η αξιοποίηση των ακινήτων περιλαμβάνει εκμίσθωση, ολιγόχρονη ή μακροχρόνια παραχώρηση της χρήσης ή εκμετάλλευσης, ανάθεση της διαχείρισης των περιουσιακών δικαιωμάτων.

Leave A Response