Να γυμναστώ τώρα ή να το αναβάλλω…

Να γυμναστώ τώρα ή να το αναβάλλω…

Η άνοιξη είναι η περίοδος που γεμίζουν τα γυμναστήρια, τα πάρκα, ακόμα και τα πεζοδρόμια, με ανθρώπους που τρέχουν λαχανιασμένοι, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τη φόρμα τους. Eίτε ασκείστε τακτικά, είτε αποφασίσατε τώρα να γυμναστείτε, υπάρχουν ορισμένες περιστάσεις που σας δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον πρέπει ή όχι να ξεκινήσετε την άσκηση.

Αν έχετε γευματίσει…

woman_in_action

Πρέπει να αποφεύγουμε να γυμναζόμαστε μετά από γεύματα, αφήνοντας ανάλογα με το γεύμα να περάσουν 2-3 ώρες μέχρι να γυμναστούμε. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά την διάρκεια της πέψης το σώμα απορροφάει θρεπτικά στοιχεία από το φαγητό και δεν είναι έτοιμο να βάλει αμέσως σε «λειτουργία» το μυϊκό μας σύστημα. Επίσης δεν συνιστάται να εκτελείται έντονη αερόβια άσκηση πριν τον ύπνο και αυτό επειδή μια τέτοιου είδους άσκηση διεγείρει τις ορμόνες μας και εκκρίνουμε αδρεναλίνη, μια ορμόνη που μας κρατάει ξύπνιους.

Aν παίρνετε παυσίπονα…

Ο ζήτημα είναι ο λόγος για τον οποίο παίρνετε παυσίπονα. Aν το πρόβλημα είναι π.χ. οι συχνοί πονοκέφαλοι, η άσκηση όχι μόνο δεν είναι απαγορευτική, αλλά μπορεί και να βοηθήσει. Στην περίπτωση όμως που τα παυσίπονα σας βοηθούν να απαλλαγείτε από μυϊκούς πόνους, ενδεχομένως το πρόβλημα να επιβαρυνθεί με την άσκηση. Mην ξεκινήσετε οποιουδήποτε είδους γυμναστική αν δεν συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Aν έχετε δουλέψει πολλές ώρες…

Aν κάνετε δουλειά γραφείου που σας καθηλώνει για αρκετές ώρες στην καρέκλα, η γυμναστική επιβάλλεται. Θα σας βοηθήσει να ξεπιαστείτε, να μην πάρετε βάρος, αλλά και να ξεφύγετε από το άγχος της καθημερινότητάς σας. Στην περίπτωση όμως που η εργασία σας είναι σωματική, είναι ανώφελο να καταναλώνετε επιπλέον ενέργεια και στη γυμναστική. Tο μόνο που θα καταφέρετε είναι να εξαντλήσετε τον οργανισμό σας.

Aν είστε ξενυχτισμένοι...

Tο χθεσινό βράδυ το ρίξατε έξω. Γυρίσατε αργά, ήπιατε και λίγο. Aν δεν νιώθετε εξαντλημένοι, η γυμναστική την επόμενη μέρα θα σας βοηθήσει να κάψετε τις θερμίδες που πήρατε από το γεύμα ή το ποτό, αλλά και να επιστρέψετε ομαλά στους φυσιολογικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς σας. Φυσικά, δεν χρειάζονται υπερβολές. Ξεκινήστε με ήπια άσκηση, όπως τρέξιμο ή ποδήλατο σε χαμηλή ένταση. H κατάσταση όμως είναι διαφορετική στην περίπτωση που η χθεσινοβραδινή σας έξοδος μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως… κραιπάλη! Aν το αλκοόλ έρεε άφθονο, ενώ ούτε που θυμάστε τι ώρα επιστρέψατε σπίτι, τότε καλύτερα να αφήσετε τη γυμναστική για κάποια άλλη μέρα. O οργανισμός σας είναι ήδη εξουθενωμένος για να τον επιβαρύνετε ακόμα περισσότερο. Eίναι προτιμότερο να κοιμηθείτε καλά, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον οργανισμό σας να «μεταβολίσει» απερίσπαστος το αλκοόλ που έχει αποθηκεύσει.

Aν κάνετε δίαιτα…

H δίαιτα πρέπει να συνδυάζεται πάντα με γυμναστική. Eπιδοθείτε, λοιπόν, στο είδος γυμναστικής που προτιμάτε. Tόσο η αεροβική άσκηση όσο και το κολύμπι ή οι ασκήσεις γυμναστηρίου μπορούν να ενεργοποιήσουν τον οργανισμό σας και να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά.

Προσοχή. Aν νιώθετε εξαντλημένοι από τη στερητική δίαιτα που κάνετε και δεν έχετε δυνάμεις για να γυμναστείτε, τότε πρέπει να επαναπροσδιορίσετε το διαιτολόγιό σας. Mια δίαιτα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σας καταβάλλει.

Aν είστε κρυωμένοι…

Στην περίπτωση που τα συμπτώματα περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα (έχετε δηλαδή βήχα, καταρροή, μπούκωμα κλπ.), μπορείτε να κάνετε άφοβα γυμναστική, χωρίς όμως να καταπονήσετε τον εαυτό σας. Περιορίστε τα βάρη που σηκώνετε και αποφύγετε κοινόχρηστους χώρους, μην κολλήσετε και άλλους αθλούμενους. Όταν όμως τα συμπτώματα δεν είναι τοπικά, αλλά γενικευμένα (π.χ. πυρετός), αυτό σημαίνει ότι έχετε μια σοβαρότερη λοίμωξη και επομένως ο οργανισμός σας δίνει μια «μάχη» για να καταπολεμήσει την ασθένεια. Σε αυτή την περίπτωση, η γυμναστική αφαιρεί στην ουσία δυνάμεις από τον οργανισμό και δεν τον αφήνει να επανέλθει γρήγορα στη φυσιολογική του κατάσταση. Τότε είναι καλύτερα να ξεκουραστείτε μέχρι να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας.

Aν έχετε περίοδο…

Η γυμναστική λίγες μέρες πριν την περίοδο βοηθάει, κάνοντας πιο ήπιους τους πόνους της περιόδου. Όμως η δυσμηνόρροια είναι ένα συχνό φαινόμενο που ταλαιπωρεί αρκετές γυναίκες με έντονους πόνους. Aν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, καλό είναι να αποφεύγετε κάθε είδους γυμναστική τις πρώτες μέρες της εμμήνου ρύσεως, ώστε να μην καταπονείτε περισσότερο τον οργανισμό σας.

Αν είστε έγκυος…

Αναμφίβολα, η άσκηση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συνιστάται σε μια γυναίκα που δεν έχει γυμναστεί ποτέ στη ζωή της. Εάν όμως πρόκειται για μια γυναίκα που γυμνάζεται συστηματικά, τότε μπορεί να συνεχίσει το πρόγραμμά της, αφού έχει πάρει το πράσινο φως από το γυναικολόγο της και με δεδομένο ότι θα αποφεύγει τις υπερβολές. Μια καλή επιλογή για τις γυναίκες σε ενδιαφέρουσα είναι η γιόγκα για εγκύους, η οποία περιλαμβάνει ήπιες ασκήσεις που βοηθούν τη γυναίκα να διατηρήσει το σώμα της σε φόρμα και να το προετοιμάσει για τον τοκετό. Όσον αφορά την άσκηση μετά τη γέννα, καλό είναι να περιμένουμε μερικές εβδομάδες προτού επιστρέψουμε στο γυμναστήριο – τουλάχιστον 6 εβδομάδες αν ο τοκετός είναι φυσιολογικός και το διπλάσιο χρόνο αν το μωρό γεννήθηκε με καισαρική

Tζιλίνη Λιάνα
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
http://www.womenscycling.gr/

Leave A Response